Trees Dewever

Ik werkte een loopbaan lang als stafmedewerker in cultureel-artistieke organisaties in Gent, Antwerpen en Brussel. Mijn kunstminnende hart vertoefde graag tussen kunstenaars en hun zoektocht naar het ware, het schone en het goede.

Mijn eigen queeste bracht me op het pad van zelfontwikkeling en body work. Ik hield me intensief bezig met alternatieve gezondheidszorg en diverse vormen van massage. Ik werd Rebalancing lichaamstherapeute, startte mijn praktijk in het centrum van Brussel en verhuisde in 2004 naar het Begijnhof van Brugge.

Omdat ik meer en meer merkte dat veel fysieke ongemakken en stress gerelateerd zijn aan psychologische patronen, verschoof mijn interesse naar psychotherapie, meditatie, boeddhisme en de werking van de mind.

Het was uiteindelijk Zijnsoriëntatie die mij raakte en alles samenbracht wat ik belangrijk vond.

Dit spirituele levenskunstpad glanst van alle dingen waar ik van hou: schoonheid, diepte, scherpzinnigheid, sensibiliteit, nuchterheid en een prettig gestoorde lichtheid.

Ik startte in 2006 de driejarige basistraining in de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Daarna volgde ik de driejarige vakopleiding tot leraar Zijnsoriëntatie, die ik met vrucht beëindigde in 2017.

Mijn leven is er lichter, blijer en zachter door geworden. Een kwaliteit die ik graag wil delen met mensen. Want het is grote kunst om op je gemak te zijn met ongemak, en liefde en wijsheid te zien in alles wat zich ontvouwt in het leven.

In deze fase van mijn leven, als oud-leraar Zijnsoriëntatie en gepensioneerde, bouw ik mijn praktijk nu geleidelijk af. Mijn aandacht verschuift naar het schrijven van artikelen en hoe ik mijn inspiratie kan vormgeven via talige, kunstige en maatschappelijke projecten.
Individuele sessies en partnersessies zijn wel nog mogelijk.

Eind 2022 verscheen mijn boek Zijnsvergetelheid.

Praktijk voor Zijnsgeoriënteerde Levenskunst - Trees Dewever

Contact

Trees Dewever
Inspiratieruimte voor bezielde levenskunst

Begijnhof 17
B- 8000 Brugge

Email
trrr@telenet.be

Telefoon
mobiel +32 (0)474 406 128

Btw
BE 0534.379.433

Rekeningnummer
Iban : BE23 0011 8590 2091
Bic : GEBABEBB

Praktijk voor Zijnsgeoriënteerde Levenskunst - Trees Dewever

Begijnhof Brugge

Wat een cadeau om in het 'Prinselijk Begijnhof ten Wijngaarde' te kunnen wonen!

Samen met mij zijn velen geraakt door de sereniteit en de schoonheid van de site, die nog altijd een stilteplek is midden de stad. Het begijnhof is gesticht in de 13° eeuw en werd in 1998 uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed door de Unesco. Rond het grote binnenplein ligt de kerk, het klooster van de zusters benedictinessen en een reeks witte huisjes uit de 17° en 18° eeuw, bewoond door vrouwen. De laatste begijn overleed rond 1930, maar de kloosterzusters bewaken er nog altijd het historische, contemplatieve karakter.

Mijn praktijk en de Minnezolder in het huis nr. 17 kijken niet uit op het grote binnenplein, maar liggen in 'het staartje', een doodlopende wegel die uitgeeft op het plein. Het is een voorrecht om op deze plek spiritualiteit en levenskunst in al zijn facetten een eigentijdse invulling te geven. Ik ben inmiddels lid van de Bewonerswerkgroep Begijnhof Brugge.

De poorten van het begijnhof sluiten 's winters om 18u30, 's zomers om 20u30, en parkeren in de buurt is niet eenvoudig. De stationsparking is vrij goedkoop en op een goeie 10' stappen.

Praktijk voor Zijnsgeoriënteerde Levenskunst - Trees Dewever

Plan, wegbeschrijving, parkeren

Plan Praktijk Trees Dewever

Literatuur en links

Eind 2022 verscheen mijn boek Zijnsvergetelheid, een essayistische verhalenbundel over het grote en het kleine 'zijn'. Over de kunst om op je gemak te leren zijn met ongemak. Hans Knibbe schreef er het volgende over: 'Trees Dewever neemt je mee in een muzische en diepgaande verkenning van verwarring, pijn en Liefde. Geschreven vanuit haar eigen ervaring, maar evenzeer ingebed in tijdloze heelheid. Dit boek leest als een gedicht, ontroert en leert je hoe je jezelf nabij kunt zijn.'

  • Trees Dewever, 2022, Zijnsvergetelheid. Uitgeverij Elikser. Beeld cover: Marlene Dumas, Nefertiti, 2020.

Ik schrijf artikels en columns voor ZIJN, tijdschrift voor Zijnsoriëntatie en ook mijn afstudeerscriptie 'Relatie is gevaarlijk' werd gepubliceerd.

Hier vind je de bladerbare versie van ZIJN 64 (2022), waarin ik samen met een collega Reinhilde Pulinx interviewde en een verslag schreef over het bezoek van Hans Knibbe aan Vlaanderen, winter 2021. In ZIJN 65 werd het verhaal 'Marie' uit mijn boek Zijnsvergetelheid gepubliceerd en in ZIJN 66 (2023) verscheen mijn artikel 'Spirituele leraren: tijdloos, ouderwets of urgent?' Voor ZIJN 67 schreef ik het artikel 'Het heilige', waarin ik me verwonder over de beelden van de kunstenaar Jaume Plensa en het boek 'De heilige natuur' van Karen Armstrong. Je leest het hier.

Een aantal columns werden online gepubliceerd op Psychotherapeuten-info.be en tijdschrift Streven.

Lees mijn blogs

Aanbevolen literatuur:

  • H. Knibbe, 2020. Zitten in Zijn. De kunst van meditatie. Asoka
  • H. Knibbe, 2018. Gezonde Zelfliefde. Waarom het nodig is en hoe je dit kunt beoefenen. Asoka
  • H. Knibbe, 2014. Zie, je bent al vrij!. Schets van een non-duaal pad. Asoka
  • K. Armstrong, 2022. De heilige natuur. Het herstel van onze relatie met onze natuurlijke omgeving.
  • U. Libbrecht, 2008. De boeddha en ik. Ontmoeting in de diepte. Lannoo.
  • Chögyam Trungpa. Het pad is het doel. Over de beginselen en valkuilen van meditatie. Karnak
  • Welwood J. Liefde geven, liefde ontvangen (Perfect Love, Imperfect Relationships), Ten Have en De psychologie van de ontwaking. Servire

Links

Wat anderen zeggen...


Begijnhof 17
8000 Brugge

Tel: 0474 406 128
Email: trrr@telenet.be

Praktijk voor Zijnsgeoriënteerde Levenskunst - Trees Dewever

Schrijf je in op de Nieuwsbrief
Privacybeleid

In het prachtige Begijnhof vlakbij het Minnewater, een stiltegebied midden de stad.